Wordt ‘Billy the Kid’ alsnog gratie verleend?

Een oude zaak uit het tijdperk van het Wilde Westen staat weer bovenaan de agenda in New Mexico. De gouverneur is van plan Billy the Kid alsnog gratie te verlenen. Dit zorgt voor flink wat opschudding in de woestijnstaat.

Billy, die eigenlijk Henry McCarty heet, was in de negentiende eeuw betrokken bij overvallen en schietpartijen. De outlaw deed onder andere mee aan de historische Lincoln County War, een handelsconflict waarbij tientallen mensen het leven lieten.

Over Billy the Kid gaan vele verhalen de ronde. Maar centraal staat hier het feit dat hem door gouverneur Lew Wallace destijds gratie was beloofd voor zijn rol in de Lincoln County War, mits hij wilde getuigen over een schietpartij waar hij bij betrokken was. Billy accepteerde de deal, maar gratie van de gouverneur bleef uit.

Uiteindelijk ontsnapte hij – niet voor het eerst – uit de gevangenis. Na een klopjacht, geleidt door sheriff Patt Garrett, werd het dorp gevonden waar Billy zich zou bevinden, Pratend met een bewoner werd sheriff Garrett overvallen door the Kid, die had gehoord dat hij in het dorp was. Garrett schoot direct, waarna the Kid overleed.

Nu, jaren later, is gouverneur Bill Richardson, wiens tweede termijn in november ten einde loopt, van plan enkele mensen gratie te verlenen. Richardson, een geschiedenisfreak, wil Billy alsnog geven wat hem toe zou komen.

Maar nabestaanden van sheriff Garrett liggen dwars. Volgens hen komt het aanzicht van hun familie in het geding wanneer de crimineel alsnog gratie wordt verleend. Critische journalisten noemen het een “aandachtsgeile” actie van Richardson, die in 2008 roemloos ten onder ging in zijn strijd om de Democratische presidentskandidaat te worden.

Binnenkort doet de gouverneur uitspraak in deze opmerkelijke zaak. In ieder geval kunnen geschiedenisjunkies hun hart op halen; want de kranten staan in New Mexico weer vol met historische verhalen over outlaw Billy.

Lees ook:Geen gratie voor Billy the Kid
Lees ook:Redt Schwarzenegger Kevin Cooper?
Lees ook:Jaaroverzicht: de meest opvallendste berichten
Lees ook:Richardson begrijpt ruzie Clinton/Obama niet
Lees ook:Zachte wind tempert bosbranden in Arizona

Eén reactie op “Wordt ‘Billy the Kid’ alsnog gratie verleend?

  1. Marjolein

    Hi Raym ik volg je nu ook op twitter. Leuk verhaal van Billy the kid. Knuf

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.