“Was deze goede president maar een betere man”

YouTube biedt een schat aan informatie. Daarom wil ik de video’s regelmatig gebruiken om de Amerikaanse geschiedenis te doorlopen. Deze keer: de affaires van president Clinton.

De politieke situatie van vandaag zorgt ervoor dat dergelijke onderwerpen triviaal lijken; maar in de jaren ’90 bepaalden de affaire(s) van Bill Clinton voor een groot deel de landelijke politiek.

Met als dieptepunt: de wereldberoemde Monica Lewinsky-affaire. Deze misstap van de president, die hij tot op het laatste moment publiekelijk bleef ontkennen, zorgden ervoor dat het Congres een afzettingsprocedure begon. Gelukkig behaalde deze stemming geen meerderheid.

Al tijdens zijn gooi naar het Witte Huis, in 1992, begonnen de geruchten over affaires. Meerdere vrouwen kwamen naar voren en claimden een geheime verhouding met de – toen nog – gouverneur van Arkansas.

Om de schade te beperken verschenen Bill en Hillary in het actualiteitenprogramma 60 Minutes. Hand in hand; want alle geruchten moesten weggenomen worden. Bekijk een deel van het interview:

De sluwheid van de politicus Clinton kwam hem goed van pas. Zo kaatste hij de bal van nieuwsgierige journalisten, die ongegeneerd vroegen naar zijn huwelijksperikelen, vaak keihard terug. Zo ook bij in de talkshow van Phil Donahue:

In zijn autobiografie beschrijft George Stephanopolous, één van de belangrijkste adviseurs van de president en nu een succesvol presentator, dat hij “teleurgesteld” raakte in de president. Daarom verliet hij na een paar jaar zijn post in het Witte Huis. Concluderend schrijft hij: “Clinton was een goede president. Hij heeft meer bereikt dan ik ooit voor mogelijk hield. Was deze goede president maar een betere man.”

Lees ook:Witte Huis: Clinton geen vice-president
Lees ook:Witte Huis: Bush kreeg wel een hand
Lees ook:Bloomberg kan rekenen op 10% van de stemmen
Lees ook:De langzame comeback van president Bush
Lees ook:President Obama: liever feiten dan opinie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.