Obama tevreden met vonnis gezondheidswet, Romney niet

Het gebouw van het Supreme Court in Washington D.C. (bron: Bjoertvedt)

In de categorie verrassend kunnen de reacties van president Barack Obama en “presidential hopeful” Mitt Romney op de Supreme Court-uitspraak over de gezondheidswet niet worden ingedeeld, maar ze geven wel degelijk een trend aan voor de komende maanden.

Obama reageerde als eerste, vanuit het Witte Huis (achter het presidentiële katheder, donkere das, pilaren op de achtergrond) sprak hij van een overwinning voor het Amerikaanse volk. Even later in zijn 7.5 minuten durende toespraak kwam de strategie die de democraten gaan proberen bij het politiek verkopen van de Wet uit de mouw toen Obama vertelde dat hij de Wet had ingevoerd terwijl hij wist dat deze niet populair was, gewoon omdat hij het juist vond. Een verstandige zet van team Obama, de Wet (tegenwoordig algemeen Obamacare gedoopt) is immers absoluut niet populair (hoewel hij dat wel was bij invoering, de redenering is dus onzin) en de 30 miljoen onverzekerden stemmen ook zonder die Wet wel democratisch, dan dus maar inspelen op de vermeende onafhankelijkheid van de Commander in Chief.

Even later was het de beurt aan Mitt Romney, die (rode das, staand op een terras met het Capitool, waar het congres zetelt als levend achtergrondbehang) voor de gelegenheid een katheder met daarop de boodschap “Obamacare, intrekken en vervangen” had opgetuigd. Zijn relatie met de “Affordable care act”, zoals de gezondheidswet officieel heet, is altijd al moeizaam geweest omdat het Witte Huis (met veel politiek vakmanschap) hem vrijwel letterlijk heeft overgenomen van de gezondheidswet die Romney als gouverneur in Massachusetts heeft ingevoerd, maar hij slaagt er steeds beter in afstand te nemen. “Wat het Hooggerechtshof op de laatste dag van haar sessie niet heeft gedaan, zal ik op de eerste dag van mijn presidentschap wel doen; Obamacare intrekken!”, was zijn belangrijkste boodschap.

Even later maakte een woordvoerder van Romney bekend dat in de paar uur sinds de uitspraak de Romney-campagne al meer dan drie miljoen dollar had binnengekregen van verontruste burgers (en de farmaceutische industrie, voeg ik daar dan maar volledigheidshalve aan toe).

Lees ook:De koplopers zijn niet bij iedereen populair…
Lees ook:Geen vakantie voor president Obama
Lees ook:Ron Paul haalt 4,07 miljoen op, in een dag
Lees ook:Huckabee blij met tweede plaats in Straw Poll
Lees ook:President Obama wijst op belang van ‘Zalmnorm’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.