Trailer Spielberg’s “Lincoln” uit.

De filmposter van "Lincoln" (bron: Dreamworks)

Hij wordt door veel Amerikanen gezien als de grootste staatsman uit de geschiedenis van de Verenigde Staten, de man die Amerika door de 4 jaar durende Burgeroorlog loodste en daarmee de Unie redde. Hoewel iedere Amerikaan zijn levensverhaal kent en zijn beroemdste toespraak, The Gettysburg Address, op de middelbare school van buiten moet leren, werd het leven van de 16e Amerikaanse president, Abraham Lincoln, in de moderne tijd nog nooit verfilmd. Aankomende winter komt daar verandering in.

Niemand minder dan regisseur Steven Spielberg (Raiders of the Lost Ark, Saving Private Ryan, Jaws, E.T., Schindler’s List) heeft de verfilming van Lincoln’s levenverhaal namenlijk op zich genomen, en vannacht kwam dan eindelijk de eerste trailer uit. “Abe” wordt vertolkt door tweevoudig Oscarwinnaar Daniel Day-Lewis (The Last of the Mohicans, Gangs of New York, There Will Be Blood). Andere rollen zijn voor onder andere Sally Field (als first lady Mary Todd), Tommy-Lee Jones, Joseph Gordon-Levitt en James Spader.

Abraham Lincoln werd geboren aan de Amerikaanse frontier en was de eerste decennia van zijn leven een houthakker die nauwelijks kon lezen en schrijven. Op zoek naar een ander leven vertrok hij naar een stadje in de naburige staat Illinois, waar hij een hele rits aan baantjes had en zichzelf voldoende onderwees om als advocaat te kunnen werken. Stapje voor stapje beklom hij daarna de ladder van de Amerikaanse politiek om vervolgens in 1861 de eerste Republikeinse President te worden.

Zijn anti-slavernij standpunt was voor een aantal Zuidelijke Staten aanleiding om zich na de verkiezingen af te scheiden en een eigen staat op te richten, de Amerikaanse Confederatie. De onervaren Lincoln leidde de overgebleven Noordelijke Staten vervolgens in 4 bloederige jaren naar de overwinning en de hereniging van noord en zuid. Hij zou nog 6 dagen in vredestijd leven voordat hij werd doodgeschoten tijdens een theatervoorstelling in Washington D.C.

Een levensverhaal dat zich uitstekend leent voor een verfilming, zo zou je denken, de eerste trailer ziet er dan ook prachtig uit.

De film “Lincoln” zal waarschijnlijk eind november in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Zie hieronder voor de trailer:

Lees ook:Spielberg maakt film over Bee Gees
Lees ook:Vuurdoop voor presentatrice Palin
Lees ook:Peiling: president Kennedy op Mount Rushmore
Lees ook:MTV brengt This Is It-trailer naar buiten
Lees ook:Essay over de Emancipation Proclamation Act

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.