Eerste Presidentiële debat: Romney 1, Obama 0

Romney maakt een punt en Obama luistert, op de rug gezien debatleider Jim Lehrer (bron: debate still)

De meeste analisten waren het erover eens dat de Republikeinse Presidentskandidaat Mitt Romney vannacht tijdens het eerste Presidentiele debat in Denver, Colorado ver boven zichzelf moest uitstijgen om de negatieve spiraal waarin zijn campagne de afgelopen weken was beland te doorbreken. En boven zichzelf uitstijgen was precies wat Romney deed.

De Republikein kwam buitengewoon energiek en vechtlustig over tijdens het 90-minuten durende debat, waarin hij duidelijk zijn beste prestatie tot nu toe neerzette. Waar hij tijdens de vele Republikeinse debatten in de voorverkiezingen nog wel eens rood wilde aanlopen wanneer de tegenstanders zijn plannen aanvielen, bleef hij nu rustig en lachte President Obama vriendelijk toe wanneer deze aan het woord was. Buiten de ervaring die Romney meebracht door de 19 (!) tv-debatten met zijn Republikeinse concurrenten voor de nominatie in de winter van 2011, leek hij zich ook in de afgelopen weken uitstekend te hebben voorbereid.

Hij goochelde constant met feiten en statistieken, waardoor de gemiddelde Amerikaanse kiezer weliswaar af en toe niet alles zal hebben kunnen volgen, maar wel het gevoel had een capabele kandidaat voorgeschoteld te hebben gekregen. Om de ontstane indruk, dat hij geen flauw idee heeft wat de gewone Amerikaan bezig houdt, weg te nemen doorspekte Romney zijn betoog handig met verhaaltjes over mensen die hij had ontmoet tijdens de campagne, niet geheel toevallig allemaal woonachtig in ‘swing states’.

Een van de andere factoren die bijdroegen aan de goede indruk die Romney achterliet was de prestatie van zijn tegenstander in het debat. Barack Obama maakte geen echte fouten, maar hij kwam lusteloos over, sprak regelmatig langdradig en zocht naar de juiste woorden waardoor hij aan overtuigingskracht inleverde. De President maakte kortom de indruk veel liever ergens anders te willen zijn, bijvoorbeeld op een feest ter gelegenheid van het huwelijk van hem en Michelle Obama, gisteren precies 20 jaar geleden.

Ook viel op dat terwijl de Obama-campagne al een aantal weken lang de “swing states” bombardeert met spotjes die Mitt Romney persoonlijk aanvallen, de kandidaat er, behalve een halfslachtige poging om Romney als wereldvreemd weg te zetten, geen woord aan vuil maakte.

Het debat zelf verliep inhoudelijk en het format gaf de kandidaten ruim baan. Er waren weinig ingestudeerde one-liners die de geschiedenis in zullen gaan. De aardigste kwam op het conto van Romney, die tegen Obama zei dat deze als President weliswaar recht had op een eigen huis en een eigen vliegtuig, maar niet op zijn eigen feiten. Zoals te doen gebruikelijk in dergelijke debatten werden de specifieke vragen van debatleider Jim Lehrer volkomende genegeerd en kwam er een antwoord op een niet gestelde vraag terug. De hoogbejaarde debatleider leek er niet erg onder te lijden. Hij bleef tijdens wat alweer zijn twaalfde Presidentsdebat was vriendelijk, ook toen Romney meldde de financiering voor de publieke omroep, waarvoor Lehner werkzaam is, stop te willen zetten.

Of de hoop van de Republikeinen, dat Romney weer terug in de race is, werkelijkheid is geworden zullen de peilingen in de komende dagen uit moeten wijzen. Aan Romney is nu in ieder geval de taak om de positieve pers die hem ongetwijfeld te wachten staat te rekken tot aan het volgende debat, terwijl Obama zal gaan proberen Romney weer terug in het defensief te drukken.

Het volgende debat tussen de twee kandidaten is op 16 oktober in de staat New York, wat President Obama dus twee weken geeft om zijn niveau van de debatten uit 2008 weer te benaderen. Vóór die tijd debatteren Vice President Joe Biden en afgevaardigde Paul Ryan nog met elkaar tijdens het Vice Presidentiële debat, op 11 oktober.

Lees ook:De scherpste confrontaties tot nu toe
Lees ook:Hulde voor Mitt Romney
Lees ook:Democraat of Republikein?
Lees ook:Wie won het debat?
Lees ook:Republikeinen maken zich op voor debat met Thompson

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.