Democraat of Republikein?

Ik mag als Nederlander natuurlijk niet stemmen in de race om het Witte Huis, al volg ik de verkiezingen uiteraard wel met een grote belangstelling. Kortom; ook ik denk na over op wie ik zou stemmen. Uiteraard wil ik ook meedoen in de voorverkiezingen, ik moet dus eerst kiezen tussen de Democratische of Republikeinse partij. En dat is niet zo makkelijk als het klinkt.

Raymond Kiest

 

 

 

 

 

Hoewel ik vrijwel altijd meer gecharmeerd ben door Democratische kandidaten, moet je je ogen – vind ik – niet sluiten voor kandidaten van de andere partij. Ik moet zeggen dat ik Ron Paul en Mitt Romney ook erg goede standpunten vind hebben.

Toch hang ik meer naar de Democratische partij, Bill Clinton is immers m'n held. Ik durf dan ook wel te zeggen dat mijn voorkeur voor Hillary met name gestuurd is door haar man, als ik op haar stem weet ik in ieder geval zeker dat Bill weer terug is in het Witte Huis. Alleen daarom zou ik al haar naam aankruizen.

Maar ook John Edwards – die uithaalt tegen het "corrupte systeem" in Washington – en Barack Obama – die vooral duidelijke antwoorden geeft en echt voor verandering kan zorgen – vind ik erg goede kandidaten.

Waarom Paul en Romney? De eerste is een echte conservatieve liberaal, hij bepleit simpelweg "vrijheid, vrijheid en nog eens vrijheid", en dat slaat terecht aan bij veel kiezers. Weg met die grote, dure en bureaucratische overheid maar terug naar een overheid die zich alleen bezighoudt met het leger en de buitenlandpolitiek. Dat is ook waarom ik Mitt Romney erg mag, als iemand de staatskas in de VS op orde kan brengen dan is het deze zakenman wel.

Het begrotingstekort is naar mijn mening een onderwerp dat veel te onderbelicht blijft in deze campagne.

Jullie begrijpen m'n punt, het is niet zo makkelijk om voor een partij te kiezen als dat betekent dat je de andere kandidaten uit moet sluiten. Ik ben er dus nog niet uit, wel weet ik – zeker als ik naar de debatten kijk – dat de Democratische kandidaten mij veel en veel meer aanspreken.

Ik zal vanaf nu iedere keer 6 punten (3,2 en 1) weggeven aan een aantal kandidaten die mij aanspreken. Ik hoop dan in ieder geval na een aantal weken een duidelijke koploper te hebben. Voor nu:

  • Joe Biden (3)
  • Ron Paul (2)
  • John Edwards (1)

Joe Biden maakte in het Democratische debat van gisteren een duidelijke en eerlijke indruk. Hij onderbrak het gekibbel tussen Clinton en Edwards en zei dat de Amerikanen wel meer aan hun hoofd hebben dan een debat over de punten en komma's. Is Irak niet veel belangrijker? Ook had hij de feiten goed op een rij.

Ron Paul krijgt twee punten omdat ik erg onder de indruk was van z'n optreden in in de Late Show van Jay Leno. Hier pleitte hij opnieuw voor een "flat tax", een flat tax van 0% welteverstaan. Juist, hij wilt de inkomstenbelasting afschaffen.

John Edwards maakte in hetzelfde debat een goed punt over de invloed van "corporate America". Hij zei dat in '93, toen de Democraten de controle hadden over het Witte Huis en het Congres, de universele gezondheidszorg er niet kwam. NAFTA wel, de bedrijven hadden dus nog steeds een grote invloed. Met deze realitycheck krijgt Edwards van mij in ieder geval een punt.

Republikein of Democraat, ik ben er nog niet uit. Ik heb gelukkig nog even voordat de eerste stemmen uitgebracht moeten worden.

Lees ook:Hulde voor Mitt Romney
Lees ook:Edwards pakt “draaiende” Hillary keihard aan
Lees ook:Obama en Paul meest populair op YouTube
Lees ook:Republikeins debat: Irak, Irak en Irak
Lees ook:Clinton en Obama onder vuur in nieuw debat

Eén reactie op “Democraat of Republikein?

  1. Jasper

    Wat veel Nederlanders vergeten is dat in Amerika de persoon veel belangrijker is dan alleen de partij. Omdat het politieke midden in de VS veel rechtser ligt dan in NL, voelen NLers zich makkelijk aangetrokken tot de democratische partij. Het gedrag van Bush en zijn kornuiten versterkt dat alleen nog maar.

    Maar als je dan eens echt gaat kijken wat die democraten nu echt willen, dan ren je af en toe gillend weg. John Kerry was een dweil van heb ik jou daar. Hillary en Edwards zijn uitgesproken voorstanders van partial birth abortion (http://www.nrlc.org/abortion/pba/PBA_Images/PBA_Images_Heathers_Place.htm). Daar trek je wit van weg. Ook hebben heel democraten veel gemeen met Wouter Bos de draaikont. Misselijk van wordt je daarvan. Voor een hoop problemen zijn hun oplossingen minstens net zo dubieus als die van Rudy, Romney en McCain.

    En dan heb je aan de republikeinse kant ineens figuren als Ron Paul, en Huckabee, die eigenlijk volslagen idiote dingen zeggen (schaf de belastingdienst af, geef iedereen een wapen om zich te verdedigen, stap uit de VN), maar die zich wel enorm afzetten van de huidige kliek neo-cons. Dat maakt ze gelijk sympatiek, maar die twee zijn natuurlijk ook een beetje de Wilders en Verdonk van de Amerikaanse politiek. Grote bek, maar je hebt er niks an.

    En dan wordt het spelletje een stuk lastiger.

    Ik ben blij dat ik gewoon nog in NL mag kiezen, want hier in de VS zou ik er niet uit komen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.