Republikeinen gokken op het homohuwelijk

HomohuwelijkConservatief Amerika wordt al misselijk bij 't idee van Barack Obama als president. Maar ook op John McCain zijn ze niet zo dol. Toch is er een onderwerp dat deze kiezersgroep massaal op McCain zal laten stemmen, het homohuwelijk. Kan dit de Republikeinen redden?

In 2000 en 2004 lukte het George Bush ook al. Doordat conservatief Amerika massaal naar de stembus ging voor hem, wist hij de sleutels van het Witte Huis te bemachtigen. Natuurlijk, in 2000 won Al Gore, maar zonder de steun van deze kiezersgroep had Bush niet eens een kans gemaakt.

HomohuwelijkMcCain, die door conservatieven als te progressief wordt gezien, heeft grote problemen wanneer deze kiezersgroep besluit thuis te blijven in November.

Maar voor hem gloort er nu hoop aan de horizon. In de staat California heeft het Hooggerechtshof deze week het verbod op het homohuwelijk ongeldig verklaart. Met andere woorden; het is legaal voor homo's om te trouwen. 

De rechtszaak werd aangespannen door 15 homoseksuele stellen, zij noemden het verbod onconstitutioneel.

Met deze beslissing van het Hooggerechtshof in California is de baan vrij voor homoseksuele stellen om in de toekomst te trouwen. Iets wat een schokgolf door conservatief Amerika zal doen gaan.

De Republikeinen proberen het homohuwelijk nu opnieuw naar voren te brengen in de landelijke politiek, door te pleiten voor een verbod hierop in de landelijke grondwet. Op die manier moeten staten als California en Massachussetts, waar homo's al jaren mogen trouwen, zich gewoon aan het landelijke verbod houden.

Nu de presidentsverkiezingen in volle gang zijn zal dit onderwerp ook hierin nu uitgebreid naar voren komen.

Obama heeft al meerdere keren verklaart tegen het homohuwelijk te zijn, maar hij steunt wel samenlevingscontracten. Bovendien zouden staten zelf hierover moeten beslissen, aldus de Democraat.

McCain zelf is onduidelijk over dit onderwerp. Hoewel hij het huwelijk tussen twee mannen of vrouwen niet steunt, heeft hij zich ook niet duidelijk uitgesproken voor samenlevingscontracten.

Het is zijn hoop, en die van de Republikeinse partij, dat conservatief Amerika massaal uitrukt om McCain in het Witte Huis te krijgen. De mogelijkhieid hiervoor neemt in ieder geval toe wanneer Obama zich opnieuw positief blijft uitlaten over het homohuwelijk.

De Amerikaanse media zijn het er in ieder geval over eens dat, naast de oorlog in Irak en de economie, het homohuwelijk nu ook een rol zal gaan spelen in de verkiezingen in het najaar.

Lees ook:Obama komt uit de kast voor homohuwelijk
Lees ook:Strijd om homohuwelijk nog lang niet ten einde
Lees ook:Strijd om homohuwelijk trekt richting Maine
Lees ook:Zware klap voor homo-emancipatie in Maine
Lees ook:Romney: huwelijk tussen man en vrouw moet vastgelegd worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.