Hillary en Giuliani aan kop in ‘big states’

Veel peilingnieuws vandaag, dit keer uit zowel de Oost- en Westkust. Hillary Clinton en Rudy Giuliani gaan namelijk met een straatlengte voorsprong aan kop in zowel Florida als California. Dit is slechts nieuws voor de andere kandidaten, het winnen van zo'n grote staat is namelijk cruciaal.

Hoe meer inwoners de staat heeft, hoe meer punten er te vergeven zijn. In California zou Hillary Clinton volgens peilingbureau Field een monsterzege behalen, ze staat op maar liefst 49% van de stemmen. Het gebeurt niet vaak dat een kandidaat ongeveer de helft van alle stemmen binnensleept, zeker niet in zo'n grote staat. De andere kandidaten kunnen simpelweg niets doen dan de overige stemmen te oppakken, Barack Obama (19%) en John Edwards (10%) hebben het nakijken.

Ook bij de Republikeinen is het in California een uitgemaakte zaak. Rudy Giuliani (35%) maakt hier de dienst uit, Fred Thompson (13%) en John McCain (9%) hebben nog heel wat in te halen.

In Florida zien we eigenlijk dezelfde soort cijfers. Bij de Democraten staat Clinton hier op 43% van de stemmen, Obama (24%) en Edwards (11%) hebben ook hier weer het nakijken. Het wordt een beetje eentonig zo, want ook bij de Republikeinen zou Giuliani (30%) veruit de meeste stemmen krijgen. Fred Thompson komt met 19% nog een beetje in de buurt, Romney volgt hem met 15% op de voet.

Het is niet zo gek dat het verschil in deze staten zo groot is. Het meeste geld hebben de kandidaten gestopt in staten als Iowa en New Hampshire, die houden straks als eerst hun voorverkiezingen. Wat we in deze grote staten zien is de naamsbekendheid van de kandidaten, en dan winnen Hillary Clinton en Rudy Giuliani het natuurlijk eenvoudig van alle anderen. Het kan dus best nog spannend gaan worden.

Lees ook:Thompson aan kop in South-Carolina, evenals Clinton
Lees ook:Peiling: Clinton blijft aan kop, Giuliani en Thompson dicht bij elkaar
Lees ook:Peiling: alleen Giuliani succesvol in mogelijke tweestrijd
Lees ook:Pennsylvania: Clinton en Giuliani alleenheersers
Lees ook:Clinton en Giuliani behouden leiding in nieuwe poll

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.