Republikeinen clashen in YouTube-debat

Republikeinse presidentsdebatNadat de Democraten in juni de vragen van YouTube-kijkers al hadden beantwoord, was het gisteren de beurt aan de Republikeinen. Tijdens hun eerste YouTube-debat ooit, in Florida, ging het er hard aan toe. Vooral tussen Rudy Giuliani en Mitt Romney, ten aanzien van de immigratie.

Het debat begon met een Republikein die een heuze campagnesong over de kandidaten had gemaakt.

De Republikeinen beschuldigde elkaar van softheid tegen illegalen. Volgens Romney was New York, onder burgemeester Giuliani, een toevluchtsoord voor duizenden illegalen. Op zijn beurt beschuldigde Giuliani Romney ervan illegalen in dienst te hebben in zijn eigen huis: "Ik zou zeggen dat zijn huis een toevluchtsoord was, en niet alleen zijn stad."

Ook was er een heftige discussie over de studiemogelijkheden voor de kinderen van illegale immigranten. Mike Huckabee, die steeds verder stijgt in de peilingen, had als Gouverneur van Arkansas beurzen uitgegeven aan dergelijke kinderen. Romney zei simpelweg dat het niet zijn geld was, maar "geld van de belastingbetaler". "Als je hier illegaal bent, ga je terug naar huis en in de rij staan net als veel anderen", aldus Romney. Huckabee antwoordde door te zeggen dat de VS "kinderen niet straft vanwege de daden van hun ouders", aldus Huckabee. "We zijn een beter land dan dat." 

Het debat, waarin kijkers hun vragen in konden sturen via YouTube, was levendig en met vlagen zeer vel. Sommigen speelden een zelf geschreven lied op hun gitaar, weer anderen speelde Uncle Sam na om hun vraag kracht bij te zetten. Er was ook een homoseksuele millitair die vroeg waarom homo's niet openlijk in het leger mogen dienen.

De kandidaten mochten ook hun eigen video's insturen, als een soort reclamefilmpje van dertig seconden. De video van Ron Paul was gemaakt door een supporter, het Congreslid had er zelfs een heuze wedstrijd voor uitgeschreven.

Die van Fred Thompson zorgde voor de meeste opschudding. Hij gebruikte YouTube-fragmenten van zijn tegenstanders waarin ze pleitte voor legalisatie van abortus (Romney) en het verhogen van de belastingen (Huckabee).

Later op de dag op deze blog een selectie van de leukste video's uit het CNN/YouTube-debat.

Lees ook:Romney ontslaat illegale klusjesmannen
Lees ook:Het YouTube-debat: een selectie
Lees ook:Immigratie, wie is het strengst?
Lees ook:YouTube-debat Republikeinen wellicht verschoven
Lees ook:YouTube-debat Republikeinen verschoven naar November

4 reacties op “Republikeinen clashen in YouTube-debat

  1. Arjan

    “Er was ook een homoseksuele millitair, die niet herkenbaar in beeld wilde, die vroeg waarom homo’s niet openlijk in het leger mogen dienen.”

    Niet openlijk in beeld? Heeft de schrijver van dit stuk zelf gekeken? Ik zou nog maar even kijken dan.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Raymond

    Arjan, ik heb de millitair (die inmiddels met pensioen was) gezien, hij zat immers in het publiek. Je hebt gelijk, het stond er inderdaad verkeerd.

    Mijn opmerking duidde op een videofilm die was ingestuurd door een millitair, die d.v.m. brieven voor zijn hoofd niet herkenbaar in beeld wilde komen en dezelfde vraag stelde. Dit filmpje was te zien in de pre-debate spin van CNN.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Dale

    Dat filmpje heb ik ook gezien, erg leuk gedaan. Hij zei trouwens ook niks hij had zijn vragen op die brieven staan.

    Ik vond overigens McCain een stuk scherper dan in de vorige debatten.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Arjan

    Ok bedankt voor de uitleg. Heb alleen het debat gezien en niks pre or after, jammer genoeg. Sommige vragen waren wel echt amerikaans. Baseball, hoe groot is jou geweer etc. Ze hadden beter een echte discussie kunnen voeren, politiek inhoudelijk. Vind het trouwens wel jammer dat sommigen heel veel spreektijd krijgen en sommigen zeer weinig.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.