Wat doen de grote staten op Super Tuesday?

New YorkHoewel er op "Super Tuesday" in meer dan 20 staten kiezers naar de stembus gaan, zijn de grootste staten natuurlijk het meest interessant. Vooral bij de Republikeinen, waar de winnaar vaak alle afgevaardigden krijgt, behoren ze tot de grote prijzen. Hoe staan de kandidaten ervoor in deze staten?

Onder de 'grote' staten van "Super Duper Tuesday" vallen California, Illinois, New Jersey en natuurlijk New York. Dit zijn de grote prijzen bij de Republikeinen en de Democraten. Een overzicht van de laatste peilingen schetst een interessant beeld.

In California is de straatlengte voorsprong die Hillary Clinton tijden had inmiddels geslonken tot een nipte voorsprong. In de laatste polls staat ze op 41% van de stemmen, Barack Obama op 39%. Bij de Republikeinen staat John McCain voor met 35%, zijn grote rivaal Mitt Romney is hem met 30% inmiddels ook dicht genaderd.

In de thuisstaat van Obama, Illinois, heeft de Senator een grote voorsprong op Clinton. Hij kan rekenen op zo'n 55% van de stemmen tegenover slechts 23% voor Clinton, veel kiezers hebben hun keuze dus nog niet gemaakt. De voorsprong van McCain (36%) op Romney (22%) is hier een stuk comfortabeler.

New Jersey geeft vooralsnog de voorkeur aan Clinton, al is haar voorsprong hier ook iets teruggelopen. Ze staat op 47% tegenover 39% voor Obama. Bij de Republikeinen kan McCain (49%) de staat virtueel in z'n zak stegen, Romney (26%) is een verre tweede.

In haar thuisstaat New York heeft Clinton (54%) een riante positie ten aanzien van Obama (34%). Ook McCain (51%) staat er relaxed voor tegenover Romney (23%).

Deze cijfers laten zien dat de strijd tussen Clinton en Obama in ieder geval nog lang niet beslist is, in deze grote staten is het verschil klein. Hoewel de "delegates" verdeeld worden naar het procent van de stemmen dat een kandidaat krijgt, kan een aantal ovewinningen wel gebruikt worden als psychologisch effect.

Bij de Republikeinen lijken Mike Huckabee en Ron Paul geen kans te krijgen in de tweestrijd tussen McCain en Romney. Al scoren ze goed in verschillende 'kleinere' staten, waaronder die met "winner takes all" systemen.

Lees ook:PeilingProfiel: Rudy Giuliani
Lees ook:McCain aan kop, Romney en Huckabee vechten door
Lees ook:Obama en McCain aan kop richting Super Tuesday
Lees ook:Obama blijft uitlopen op McCain
Lees ook:Campagne draait op volle toeren voor “Super Duper Tuesday”

2 reacties op “Wat doen de grote staten op Super Tuesday?

  1. Derek

    De gebruikelijke kandidaten winnen dus gewoon weer, Clinton en McCain. Geen verrassingen dus.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jorrit

    Dan wint McCain, ze zijn beide controversieel, maar hij is minder gehaat dan Clinton.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.