PeilingProfiel: Rudy Giuliani

Rudy GiulianiHij mag dan drie keer getrouwd zijn en er flink wat progressieve standpunten op nahouden, toch is Rudy Giuliani al maandenlang de koploper bij de Republikeinen. In welke staten is hij populair, en in welke niet? En hoe zou de voormalige burgemeester van New York het doen tegen een Democratische tegenstander?

Van alle landelijke Republikeinen zegt zo'n 30% op Giuliani te zullen stemmen. De andere kandidaten, zoals Fred Thompson (16%), John McCain (15%) en Mitt Romney (11%) komen niet bij hem in de buurt. Toch doet deze peiling er niet veel toe, het zijn de polls in de verschillende staten die echt belangrijk zijn.

Zo staat hij er een stuk slechter voor in de belangrijke staat Iowa, hier staat Giuliani slechts op 14%. Mitt Romney zou hier met 28% de grote winnaar zijn. Ook in New Hampshire scoort Romney met 29% het best, Giuliani volgt hem met 21%. In South Carolina staan Romney en Giuliani beiden op 19% van de stemmen.  Kortom, met deze cijfers ziet hij de eerste drie staten misschien wel aan z'n neus voorbij gaan, het is voor hem niet te hopen dat deze trend zich dan voort zal zetten in andere staten.

Maar er is ook goed nieuws, in veel grote staten scoort hij erg goed. Zo gaat de Republikein in Florida (30%) en  California (33%) ruim aan kop.

Giuliani verkoopt zichzelf met de slogan: "Ik ben de enige die Hillary kan verslaan", maar is dit ook zo? Voorlopig in ieder geval nog niet, al scoort hij wel duidelijk het hoogst van alle Republikeinen tegen een Democratische tegenstander. In een tweestrijd met Clinton zou hij 46% van de stemmen krijgen, dit tegenover 50% voor de Senator uit New York. Ook tegen Barack Obama en John Edwards zou hij zo'n 45% van de stemmen krijgen, de beide Democraten staan op 48%. Hij delft dus voorlopig nog het onderspit.

Er is zelfs al berekend hoe een aantal staten zullen stemmen in een race met Hillary. In Florida (45%/49%), California (39%/55%), Iowa (43%/48%) en New Jersey (39%/49%) zou hij verliezen. In Virginia (46%/43%) en New Mexico (48%/47%) zou hij echter nipt aan het langste eind trekken.

Kortom, hoewel hij beter scoort dan z'n partijgenoten is er nog veel werk aan de winkel voor Giuliani. Alleen al om de allereerste staten binnen te kunnen slepen.

Lees ook:Nieuwe poll: Clinton en Giuliani blijven aan kop
Lees ook:Pennsylvania: Clinton en Giuliani alleenheersers
Lees ook:Kiezers in Iowa gaan hun eigen gang
Lees ook:PeilingProfiel: Fred Thompson
Lees ook:Giuliani voelt de competitie naderen

Eén reactie op “PeilingProfiel: Rudy Giuliani

  1. Don Klerkx

    Indien Mitt Romney er in slaagt Iowa en New Hampshire overtuigend te winnen – en daar ziet het naar uit – wordt hij een kandidaat om rekening mee te houden. iedereen wil dan op de ‘bandwagon’ springen.
    Neemt niet weg dat m.i. iedere republikeinse kandidaat in november 2008 kansloos is.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.