De ideale tweestrijd: Obama vs McCain

Met nog maar vier grote kanshebbers in de race kunnen we nu nog duidelijker dan ooit alvast vooruitkijken naar november. Hoe scoren de kandidaten tegen elkaar in een tweestrijd?

Volgens de laatste peilingen is in ieder geval duidelijk dat het Barack Obama is die het best uit de verf komt in een tweestrijd, in een race met John McCain zou hij 47% van de stemmen krijgen, McCain zou blijven haken op 44%. Hillary Clinton (45%) zou het nu verliezen van McCain (47%).

Deze cijfers zijn het resultaat van verschuivingen in de laatste paar weken, toen maakte Clinton nog het meeste kans in een tweestrijd. Het geeft opnieuw aan dat de opmars van Obama zich ook onder onafhankelijke kiezers voortzet.

Mike Huckabee zou het vooralsnog, waarschijnlijk door zijn geringe naamsbekendheid, fors afleggen tegen Obama of Clinton. Tegenover Clinton zou hij uitkomen op 41%, tegenover 51% voor de voormalige First Lady. In een tweestrijd met Obama (53%) zou het verlies voor Huckabee (36%) nog groter zijn.

Opnieuw worden er een paar dingen duidelijk als we naar deze cijfers kijken. Het succes van Obama groeit, ook buiten de Democratische partij. Ook zien we, net als de afgelopen maanden, dat de kiezers verdeeld zijn. In vrijwel geen enkele tweestrijd zou een kandidaat meer dan 50% van de stemmen krijgen, spannend wordt het dus hoe dan ook. Evenals in 2000 en 2004, zullen de verkiezingen van 2008 dus een cliffhanger kunnen worden. 

Lees ook:Obama wint van McCain, Hillary niet
Lees ook:De laatste cijfers voor November…
Lees ook:Peiling: Romney verslaat Obama
Lees ook:Obama en McCain winnen overtuigend
Lees ook:Democraten winnen in mogelijke tweestrijd

Eén reactie op “De ideale tweestrijd: Obama vs McCain

  1. Willem H.

    1 Kan John Edwards zijn gewonnen delegates ‘wegggeven’ aan Hillary of Obama? Of zijn deze verloren?

    2. Kan iemand mij vertellen hoeveel van de superdelegates nog te vergeven zijn? Dit naast de reeds veregeven?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.