Obama vergroot z’n voorsprong met winst in Wyoming

Barack ObamaErg veel groter wordt 't verschil niet, maar alle kleine beetjes zijn natuurlijk meegenomen in deze spannende verkiezingen. Barack Obama loopt dus verder uit op Hillary Clinton, maar hoe groot is z'n voorsprong nou? En is die voorsprong ruim genoeg om uiteindelijk de nominatie binnen te slepen?

Volgens veel analysten wel, die noemen het "vrijwel onmogelijk" voor Hillary om Obama nog via normale afgevaardigden in te halen. Als de "superdelegates" hun eigen keuzes maken, ongeacht wie de kiezers kiezen, dan heeft ze echter nog zat mogelijkheden.

Allereerst Wyoming, daar won Obama vannacht de caucus met maar liefst 59% van de stemmen, tegenover 40% voor Clinton. Hiermee pakt hij zo'n zeven gedelegeerden, tegenover vijf voor Hillary.

Op het totale saldo zal het natuurlijk niet zoveel uitmaken, maar dat iedere gedelegeerde telt is een ding dat zeker is.

Volgens CBS News heeft Obama nu 1570 afgevaardigden, waarvan er 201 "super delegates" zijn. Hillary staat nu op 1460, bestaande uit 245 supergedelegeerden. Omdat nog zo'n 400 van die belangrijke bobo's zijn of haar keuze nog moet maken, kunnen die dus 't verschil gaan maken.

Halen we die bobo's van het lijstje af, dan heeft Obama 1369 punten behaald, Clinton zou dan uitkomen op 1215.

Ook al zouden er in Florida en Michigan herstemmingen plaatsvinden, dan zou dat waarschijnlijk onvoldoende zijn om Hillary nog naar een zege te brengen. De "super delegates" gaan het verschil maken.

Terecht? Uiteindelijk natuurlijk wel, deze spelregels waren vooraf voor iedereen duidelijk, en iedereen ging ermee akkoord.

Al zou ik, mocht ik zo'n invloedrijk partijlid zijn, simpelweg degene steunen die de meeste normale gedelegeerden heeft behaald. Ik zou dan immers een "Democraat" zijn.

Lees ook:De tussenstand: Obama leidt met 142 gedelegeerden
Lees ook:Obama won in Iowa, toch heeft Clinton de voorsprong
Lees ook:Wat doen de grote staten op Super Tuesday?
Lees ook:Obama verklaart op 20 mei de overwinning
Lees ook:De tussenstand: Hillary Clinton en Mitt Romney aan kop

Eén reactie op “Obama vergroot z’n voorsprong met winst in Wyoming

  1. Don Klerkx

    Dus een Democraat is diegene die blindelings de meerderheid volgt? Jammer voor de miljoenen stemmen op Hillary!? Vergeet niet dat Obama grote winst heeft gepakt bij de caucuses, maar bij de echte verkiezingen soms achterbleef – zeker in dichtbevolkte staten als Ohio, Massachusetts, California, en naar het zich laat aanzien Pennsylvania.
    Tip voor de èchte Democraat: lees het boek van JFK : Profiles in Courage! Soms is de democratie gebaat met tegendraadsheid.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.