Obama heeft “dubbel gevoel” over Peking

Veel mensen kijken uit naar de Olympische Spelen in Peking, maar als politicus heb je natuurlijk al gauw een ongelukkige balans waar je rekening mee moet houden. Kies je voor de sport, en de liefhebbers daarvan, of voor de mensenrechten? Barack Obama gaf toe daar, net als veel mensen, een "dubbel gevoel" bij te hebben.

Peking 2008"Ik heb hier twee gedachten over", aldus de Democraat. "Aan de ene kant denk ik aan wat China in Tibet doet en hoe ze de Sudanese regering steunen, dat is een groot probleem."

Toch ziet hij ook de voordelen van de Spelen van 2008: "Ik ben voorzichtig om van de Spelen in Peking een platform te maken van allerlei politieke protesten. Ik denk dat het er ook om moet gaan dat twee werelden dichterbij elkaar gebracht kunnen worden."

Het zou de Democraat sieren wanneer hij een duidelijk standpunt had ingenomen. Of hij vindt dat de Spelen bijdragen aan de intrede van China in de wereld, of hij stelt de mensenrechten – die toch nog wat te wensen overlaten – aan de orde door felle kritiek te uitten.

Toch blijft hij, net als overigens veel andere Amerikaanse politici, erg verdeeld over het evenement. Uiteraard was er wel kritiek op de manier waarop Bush heeft onderhandeld met het land: "Ik denk dat ze met ons gespeeld hebben", aldus de Democraat. Volgens hem is Bush z'n administratie veel te laks geweest en hebben ze teveel aan China toegegeven.

Lees ook:VS op koers voor koppositie bij Spelen
Lees ook:Bush sr.: geen genade voor Hillary
Lees ook:Invloed van VS in 2025 “stuk kleiner”
Lees ook:McCain blijft competatief tijdens de Olympische Spelen
Lees ook:De slag om de Chinese activist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.