Is gezondheidszorg een recht?

In Nederland wel, maar in de Verenigde Staten zien veel mensen dit anders. Gezondheidszorg is een voorrecht, geen recht, menen veel conservatieve commentatoren.

Met name op tv-zender FOX News wordt deze stelling regelmatig krachtig verdedigt. Zo zei commentator Glenn Beck, die één van de best bekeken praatprogramma’s presenteert, dat het niet aan het Amerikaanse Congres is om Amerikanen aan zorg te helpen: “Niemand krijgt iets van de regering. Je krijgt alleen iets van God.”

Een idiote uitspraak? Niet echt. Beck heeft miljoenen vaste tv-kijkers die hem door dik en dun steunen. Sterker nog; ook binnen de Republikeinse partij menen veel politici dat gezondheidszorg geen recht is. Vandaar dat ze tegen iedere vorm van inmenging van de federale overheid zijn, en de Democratische hervormingsvoorstellen dus boycotten.

De reden dat ik bij de uitzending van Beck stilsta is omdat het een perfect beeld geeft van de politieke stroming in de VS die fel tegen het hervormen van de zorg is.

Bekijk hier het fragment waarin de presentator van FOX uiteenzet waarom de federale overheid zich niet met de gezondheidszorg moet bemoeien:

Lees ook:Rechts wil Amerika in ere herstellen: maar hoe?
Lees ook:President Obama’s volledige speech richting het congres
Lees ook:“Links duwt gezondheidszorg door onze strot”
Lees ook:Senatoren blokkeren publieke verzekeringsoptie
Lees ook:President Obama: nu of nooit voor gezondheidszorg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.