Is Defensie klaar voor homo’s?

President Obama wil dat homo’s openlijk kunnen dienen in het Amerikaanse leger. Het Pentagon is echter verdeeld.

Deze week zullen minister van Defensie Robert Gates en admiraal Mike Mullen het Congres vragen om Don’t Ask Don’t Tell af te schaffen. President Clinton stelde deze regering in de jaren ’90 in, waarbij de homoseksualiteit van een soldaat onbesproken blijft.

Het klinkt leuk, maar het komt er simpelweg op neer dat homo’s niet voor hun geaardheid uit kunnen komen. Tijdens zijn State of the Union-speech zei president Obama dit terug te willen draaien. Sterker nog: homo’s moeten vrijuit kunnen dienen.

Gelijk heeft de president. Een bekende uitspraak luidt immers: you don’t have to be straight to shoot straight. Maar veel senatoren denken hier anders over. Openlijk homoseksuele soldaten zouden voor onrust kunnen zorgen bij hetero-militairen.

Tevens meent een aanzienlijk aantal politici  - en generaals –  dat het wijzigen van deze regeling ongepast is nu de VS verwikkelt is in twee oorlogen. Volgens hen moet gewacht worden totdat deze afgelopen zijn.

Ook binnen het ministerie heerst er verdeeldheid, iets dat deze senatoren maar al te goed weten. Het wordt dus nog een hele kluif voor president Obama om zijn belofte in te lossen. Wordt vervolgd.

Lees ook:Congres luistert naar argumenten voor afschaffen DADT
Lees ook:Minder oppositie in het leger tegen homo’s
Lees ook:Ook Colin Powell wil homo’s in het leger
Lees ook:Pentagon: geen gevaar met homo’s in leger
Lees ook:Successen voor president Obama

0 reacties op “Is Defensie klaar voor homo’s?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.