Opnieuw een tegenvaller voor de Democraten

Steeds meer Democraten lijken er de brui aan te geven. Evan Bayh, een populaire senator uit de staat Indiana, stelt zich in november niet herkiesbaar. Bayh is de zoveelste prominente Democraat die bij de tussentijdse verkiezingen zijn zetel niet wil verdedigen.

Eerder gooide andere Democratische senatoren, waaronder de invloedrijke Chris Dodd, ook al de handdoek in de ring.

Het verschil met die andere partijgenoten is echter dat Bayh erg populair was in Indiana. Uit peilingen bleek dat de meeste kiezers tevreden over hun senator waren. Bovendien stond Bayh zo’n 20% voor op enkele van zijn mogelijke Republikeinse tegenstanders.

Maar Bayh, die in 2008 nog werd getipt als vice-presidentskandiaat van president Obama, zegt “niet meer te houden” van het Congres. Volgens de Democraat is er een te grote haat tussen Democraten en Republikeinen om vooruitgang te boeken op belangrijke vraagstukken.

Met zijn besluit komt de senaatszetel in de conservatieve staat Indiana dus vrij, waarmee de Republikeinen een nieuwe ‘prooi’ in het verschiet hebben.

De Democraten hebben nu 59 zetels in het congres, de Republikeinen 41. Het is onzeker wat er in november, wanneer er tientallen senaatszetels op het spel staan, gaat gebeuren. Hoewel de populariteit van de Democratische partij flink is gedaald is de Republikeinse partij nog veel impopulairder.

Lees ook:Lijstjes met mogelijke VP’s worden alsmaar korter
Lees ook:Republikeinen zien mogelijkheden in Congres
Lees ook:De negatieve invloed van de Tea Party; voor de Republikeinen
Lees ook:Obama’s Vice-Presidentskandidaat: Evan Bayh
Lees ook:Democraten en Republikeinen aan elkaar gewaagd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.