Val van kabinet ook nieuws in VS

De val van het kabinet Balkenende IV haalt ook de voorpagina’s van Amerikaanse media.

Zo schrijft de New York Times dat de PvdA het kabinet “verlaten” heeft, waardoor nieuwe verkiezingen “onvermijdelijk” zijn. De krant opent het artikel met de kop: Party Leaves Dutch Coalition over Troops. Uit het artikel spreekt vooral verbazing over de Nederlandse gang van zaken.

De NYT stelt ook dat het NAVO-verzoek om langer in Afghanistan te blijven, waar de PvdA fel tegen is, niet verzonden had kunnen worden zonder medeweten van het kabinet.

Amerika’s grootste nieuwsbulletin, CBS News, meldt op haar website: Dutch Government Collapses over Afghan Mission. Volgens het nieuwsprogramma is hierdoor de missie in Afghanistan, waar Nederland ongeveer 1600 militairen gestationeerd heeft, “in onzekerheid gehuld”. Het nieuwsprogramma benadrukt de interne verdeeldheid in het kabinet.

Tevens haalt CBS News het feit aan dat premier Balkenende, die sinds 2002 premier is, nog nooit een kabinet heeft afgemaakt. Volgens CBS komt dit door de verdeeldheid van de politieke stromingen in Nederland. Daar kan ik het niet meer mee eens zijn. Wellicht is twee partijen – zoals in de VS – wat weinig, maar meer dan tien is absoluut teveel.

Lees ook:Jaaroverzicht: Nederland in de VS
Lees ook:Clinton: meer hulp van NAVO-partners
Lees ook:De problemen voor Nederland beginnen nu pas
Lees ook:Cohen: van burgermeester naar premier?
Lees ook:Trainingsmissie in Afghanistan; VS krijgen hun zin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.