Clinton: meer hulp van NAVO-partners

Minister Hillary Clinton wil dat de NAVO-partners een grotere bijdrage gaan leveren in Afghanistan. Hiermee wordt de druk op Nederland groter om langer in het land te blijven.

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken is het noodzakelijk dat de NAVO-partners meer troepen sturen. Het Verenigd Koninkrijk en Italië hebben al toegezegd dit te doen. Hoewel Clinton hier “tevreden” over is verwacht ze meer toezeggingen.

Hierin speelt ook Nederland een belangrijke rol. Eerder werd al bekend dat vice-president Joe Biden premier Balkenende heeft opgebeld met ditzelfde verzoek. Het Nederlandse kabinet is echter verdeeld.

De PvdA ziet de Nederlandse militairen het liefst in 2010 – zoals afgesproken – vertrekken, maar het CDA ziet een verlenging van de missie wel zitten. De kans bestaat dat Nederland zich enkel zal richten op ontwikkelingshulp. Gezien ons kabinet bekend staat om hun vermogen compromissen te sluiten moet dit zeker niet worden uitgesloten.

Minister Clinton deed haar uitspraken in een interview met CNN:

Afgelopen week maakte president Obama bekend de komende maanden 30.000 extra militairen naar Afghanistan te sturen. In 2012 hoopt hij te kunnen beginnen met het terugtrekken van alle Amerikaanse troepen.

———

Nieuw: Amerika.blog.nl op Twitter! Krijg dagelijks de belangrijkste berichten van deze blog via je Twitter-account. Ga naar twitter.com/raymondmens en meld je aan.

Lees ook:President Obama’s speech over Afghanistan
Lees ook:‘NAVO hoopt op ommekeer na verkiezingen’
Lees ook:Wie blijven er over in Afghanistan?
Lees ook:De problemen voor Nederland beginnen nu pas
Lees ook:Val van kabinet ook nieuws in VS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.