De problemen voor Nederland beginnen nu pas

Nieuwe verkiezingen, daardoor een uitstel van belangrijke – economische -beslissingen en een demissionair kabinet dat geen beslissingen meer mag nemen over Afghanistan. Maar de problemen voor Nederland, op internationaal niveau, beginnen nu pas.

De Verenigde Staten zijn not amused nu we Afghanistan hoogstwaarschijnlijk de rug toekeren.

En dat gaan we merken. De afgelopen jaren was premier Balkenende een graag geziene gast in het Witte Huis. Mede door de Nederlandse steun aan de oorlogen in Irak en Afghanistan beschouwden de presidenten Bush en Obama ons als een belangrijke én betrouwbare partner.

Tel daarbij op dat Nederland een belangrijke rol speelt in de financiële wereld, de vierde investeerder in de VS is en één van de meest pro-Amerikaanse landen van de EU; en er werd zeker naar ons geluisterd.

Dit merkten we ook door onze deelname aan belangrijke internationale bijeenkomsten als de G20 en de benoeming van Jaap de Hoop Scheffer als Secretaris-Generaal van de NAVO.

Maar die tijd is voorbij.

Binnen de NAVO slaan we een modderfiguur door een mismanagement van de eerste orde. Het verzoek om langer in Afghanistan te blijven kwam tenslotte niet uit de lucht vallen; de afgelopen weken werd er druk overlegd met het Nederlandse kabinet om de brief gezamenlijk (lees: gezamenlijk) op te stellen. En dan zeggen we nu ineens nee? Daar is de PvdA dan rijkelijk laat mee.

Daar komt nog bij dat het besluit van de sociaal-democraten rust op een belofte van twee jaar geleden; toen president Bush de oorlog in Afghanistan niet als topprioriteit beschouwde. Nu, dankzij president Obama’s nieuwe strategie, hebben vrijwel alle NAVO-landen ingestemd met het sturen van meer troepen. Minister Bos, die president Obama openlijk steunde tijdens diens presidentscampagne, laat diezelfde president nu als een baksteen vallen.

De opvallend late beslissing van de PvdA om voet bij stuk te houden komt ons land duur te staan. De volgende keer is het Witte Huis dicht, horen we bij minister van Buitenlandse Zaken Clinton haar voicemail en is de G20 ook echt de G20, en niet de G21.

Nederland slaat, terecht, een modderfiguur. Iets dat voor een exportland als de onze zeer schadelijk is. De problemen voor ons land beginnen nu pas.

Lees ook:Clinton: meer hulp van NAVO-partners
Lees ook:Groot-Brittannië blijft; Nederland ook?
Lees ook:Val van kabinet ook nieuws in VS
Lees ook:‘NAVO hoopt op ommekeer na verkiezingen’
Lees ook:PVV stemt in met JSF; eindelijk

16 reacties op “De problemen voor Nederland beginnen nu pas

  1. Danny

    Heeft de Jaap de Hoop Scheffer veel goede dingen gedaan? Wat zijn de Irakezen ermee opgeschoten dat Balkenende achter de aanval op hen stond?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Rob

    Zeg meneer de deskundige., Als ik uw redenering volg zoudenw e in Afghanistan moeten blijven om diplomatiek een toontje mee te mogen blazen?? Sorry, maar dat is alleen een argument als je voor of bij het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt.
    Echte argumenten graag!!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Kees

    “En dan zeggen we nu ineens nee? Daar is de PvdA dan rijkelijk laat mee.”

    Hoezo, ineens nee ? Is al sinds 2007 een feit, ik citeer Balkenende:
    “In 2010 gaan we hoe dan ook weg uit Afghanistan”

    en Van Middelkoop:
    “Hij heeft goed begrepen dat de eindigheid voor het kabinet een harde zaak is. Het is echt op 1 december 2010 afgelopen.”

    Ik denk dat je beter Verhagen kan afrekenen op eigengereid gedrag…Wouter Bos toont tenminste ruggengraat. Wat zijn afspraken en beloftes met zulke stringente bewoordingen anders waard ? Normen en waarden enzo…

      /   Beantwoorden  / 
  4. Jelle

    Het gaat volgens mij vooral om de manier waarop. We zeiden tot vorige week nog “ja” tegen de NAVO. En toen we inderdaad samen de brief opgesteld hadden en deze verstuurd werd werd dit “nee”? Dat gaat internationaal niet door de beugel denk ik.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kees

      Volgens mij is het Kabinet nu juist gevallen over de vraag wie “we” zijn. Sprak Verhagen nou wel of niet namens “we” inclusief de PvdA, of slechts namens eigen wenselijke gedachte ?

        /   Beantwoorden  / 
  5. Kees

    NB: over mismanagement van de eerste orde gesproken: de NAVO heeft 2 jaar de tijd gehad om voor vervanging te zorgen, waarom hoor ik daar niets over ?

      /   Beantwoorden  / 
  6. Ben Van Herwijnen

    Blij dat u dit schrijft, want ik zag eerder ook al de relatie VS-Van Oranje Nassau op springen staan. U schrijft, ‘één van de meest pro-Amerikaanse landen van de EU’. Ja, maar dat was in het verleden altijd vanuit de oranjevisie, die zich toch beter voelde dan de VS met hun president. Die tijd hebben we gehad, de V.S. namen onze republiek over in 1789 en wij nemen in de periode 2010 tot 2010 hun president over. De Republikeinse Moderne Partij is de partij om dit te realiseren. De oranjes hebben sinds de RMP bestaat 14 september 2000, geen been meer om op te staan, vandaar dat ze sinds die tijd voortdurend vallen met hun oranjekabinetten.
    We hebben niet voor niets een jaarlijkse vriendschapdag VS Nederland.
    Voor die ons willen steunen of meer willen weten http://www.republikeinen.org

      /   Beantwoorden  / 
  7. Kees

    “De oranjes hebben sinds de RMP bestaat 14 september 2000, geen been meer om op te staan, vandaar dat ze sinds die tijd voortdurend vallen met hun oranjekabinetten.”

    En dat komt door jullie, omdat ?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ben Van Herwijnen

      Lijkt me niet zo moeilijk, je valt voortdurend, zodra je geen ben hebt om op te staan

        /   Beantwoorden  / 
  8. Kees

    Zoveel snapte ik ook wel, maar ben nogal nieuwsgierig naar de “sinds de RMP bestaat” suggestie, vandaar mijn vraag.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ben Van Herwijnen

      Ik kan niet anders dan vaststellen, dat sinds 14 september 2000 niet één kabinet de 4 jaar heeft uitgezeten. Blijkbaar hebben ze sinds die tijd geen been om op te staan en dat geldt eveneens voor mevrouw van Oranje Nassau, want die valt iedere keer mee tegenwoordig, omdat wij permanent klaar staan met de president en de minister-president om het over te nemen.

        /   Beantwoorden  / 
  9. Danny

    Er was nationaal ook geen draagvlak meer voor dit kabinet. Men was het zat en ik ben blij dat het opgehoepeld is. Dan moet de NAVO maar even pas op de plaats maken en gewoon even inbinden. Dat G20 verhaal wordt misbruikt as chantage middel en dat is hufterige politiek. Moet je de NAVO dan nog wel serieus nemen?

      /   Beantwoorden  / 
  10. Frank

    Oh ja, naar Nederland werd zeker geluisterd. De VS heeft Nederland als een baksteen laten vallen toen het de NAVO (lees: VS) om luchtsteun in Srebrenica vroeg. Oh ja, naar Nederland werd zeker geluisterd. The Hague Invasion Act, om Nederland binnen te vallen als er een Amerikaan voor het Internationaal Strafhof zou worden gebracht. De werkelijkheid is dat de VS volkomen schijt hebben aan Nederland, maar dat ze Nederland slechts als usuful idiot gebruiken. Niet meer en niet minder. Laat me niet lachen, meneer de deskundige!

      /   Beantwoorden  / 
  11. Damocles

    Laat mij niet lachen, naar Nederland word niet meer geluisterd
    Waarom moeten we achter de USA aanlopen? Alleen vanwege hun oliebelangen en die van de broer van die ellendeling in Afghanistan? Het word tijd dat de leiders van de USA samen met de meelopers uit Europa ( dus ook Bakellende)voor het Internationale Strafhof in den Haag worden gebracht om te worden berecht voor hun OORLOGSMISDADEN zowel in Servien,Irak als Afghanistan!

      /   Beantwoorden  / 
  12. Cyber

    [quote]De opvallend late beslissing van de PvdA om voet bij stuk te houden komt ons land duur te staan[/quote]

    Onder welke steen ben je vandaan gekropen? Waar heb je geleefd?

    Vanaf 2007 was al duidelijk dat we in 2010 zouden vertrekken. De kwade genius is Verhagen die de NAVO een uitnodiging laat sturen tot verlenging terwijl hij weet dat de PvdA hier nooit mee zou instemmen. Sterker nog hij heeft zelf samen met Balkenende voor de camera in 2007 verkondigd dat Nederland in 2010 Uruzgan gaat verlaten. Obama of Bush het maakte niets uit. NL zou vertrekken.

    Hij (Verhagen) heeft gevaarlijk hoog spel gespeeld en is de oorzaak dat Nederland nu afgaat in het Buitenland en dat dit straks allerlei gevolgen voor ons land zal hebben. Maar hij liep en loopt als een lemming achter de VS aan en wil maar wat graag in de picture staan.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.