Onzekerheid over oorlog in Afghanistan neemt toe

Met de wisseling van de wacht afgelopen week, waarbij generaal McChrystal werd vervangen door David Patraeus, neemt de onzekerheid over het conflict in Afghanistan toe.

Het Witte Huis denkt namelijk langer in Afghanistan te moeten blijven. Zo sprak president Obama gisteren van een “obsessie” op het tijdschema van Amerikaanse terugtrekking.

Volgens de president, die in 2011 wil beginnen het met terugtrekken van de Amerikaanse militairen, zei tijdens de G20-top dat realisme in acht dient te worden genomen. Dit duidt erop dat deze gefaseerde terugtrekking weleens ernstige vertraging op kan lopen.

Dit komt deels door het leiderschap in Afghanistan zelf. Niemand minder dan columnist Joe Klein sprak in TIME Magazine deze week van groeiende frustraties richting president Karzai. Die de toekomst van zijn land als derde op zijn prioriteitenlijstje plaats; na zichzelf en zijn familie.

Daarbij is naar buiten gekomen dat generaal McChrystal, die vorige week werd vervangen na een onthullend interview in Rolling Stone, al langer in de clinch lag met het Witte Huis over de te volgen strategie.

Lees ook:‘VS blijven langer in Afghanistan’
Lees ook:Patraeus: langer in Afghanistan blijven
Lees ook:Carrière van McChrystal hangt aan zijden draadje
Lees ook:Generaal McChrystal krijgt alle macht
Lees ook:Het interview van generaal McChrystal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.