Republikeinen eens over Irak, oneens over abortus

Debat RepublikeinenDe Democraten zullen het er niet mee eens zijn, maar de Republikeinen waren over het algemeen eensgezind over Irak: langzaam maar zeker wordt het beter. Behalve congreslid Ron Paul, die de troepen zo snel mogelijk naar huis wilt halen, legden de kandidaten vooral de nadruk op het belang van de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. Het onderwerp abortus zorgde zoals gewoonlijk wel weer voor een heftige discussie, opnieuw was het Mitt Romney die onder vuur kwam te liggen.

Het waren Senator Sam Brownback en Mitt Romney die tijdens het debat in Iowa in de clinch lagen over abortus. De Senator, die hier zelf een tegenstander van is, verdedigde zijn campagneteam dat onlangs benadrukte dat Romney ooit pro-choice was. Volgens Brownback mag over dit onderwerp geen enkele twijfel bestaan. "Ik ben pro-life. Ik denk dat dit een belangrijk onderwerp is voor onze partij", aldus Brownback. De aanval wekte bij Romney, net als eerder in een interview op de radio, flink wat irritaties op. "Het is een wanhopige en negatieve manier van campagne voeren", aldus Romney. "Ik word ziek van mensen die denken heilig te zijn omdat ze langer pro-life zijn dan ik." Tijdens zijn gouverneursschap van Massachusetts was Romney liet Romney de keuze nog aan de vrouwen zelf, inmiddels is hij van gedachte verandert en een fel tegenstander van abortus.

Over de oorlog in Irak konden de kandidaten elkaar beter vinden. Alleen Ron Paul, die vanaf het begin een fel tegenstander van de oorlog is geweest, wilde de soldaten zo snel mogelijk naar huis halen. "Kom gewoon naar huis", zei hij simpelweg. Zijn partijgenoot Romney reageerde verbaasd: "Is hij 11 september vergeten?" Ook John McCain, die het moeilijk heeft omdat hij de fanatiekste voorstander van de oorlog is, benadrukte het belang nog maar even: "Ik geloof echt dat de uitdaging van de 21e eeuw een uitdaging tegen radicaal fundamentalisme is."

De man die er nog het meest van langs kreeg deed niet eens mee aan het debat. Barack Obama moest het keer op keer ontgelden bij de Republikeinen. Het was opnieuw Mitt Romney die in de aanval ging, hij wees erop dat zijn standpunten nog wel eens wissellen: "In dezelfde week wilt hij eerst praten met onze vijanden, u weet wel, met tee enzo. En even later zegt hij ze zomaar te willen bombarderen."

Hier het eerste deel van het debat, waar Brownback en Romney het meteen bij de eerste vraag met elkaar aan de stok krijgen.

Lees ook:Republikeins debat: Irak, Irak en Irak
Lees ook:Romney heeft last van YouTube
Lees ook:Democraten in de aanval in Senaat
Lees ook:Daar gaat ‘ie weer: McCain verdedigt Irak-beleid
Lees ook:Anti-abortusorganisaties hopen op Romney

Eén reactie op “Republikeinen eens over Irak, oneens over abortus

  1. Vincent Brunott

    Zijn partijgenoot Romney reageerde verbaasd: “Is hij 11 september vergeten?” (Omdat hij de troepen uit Irak naar huis wil halen).

    Tsja, weer iemand die gelooft dat er nog steeds veel mensen zijn die zich laten wijsmaken dat Irak en 9/11 ook maar iets met elkaar te maken hebben.

    Ondertussen wordt het midden-oosten door Bush en kornuiten vol wapens gepropt zodat die hele bende daar escaleert om de Amerikaanse hegemonie te bevorderen.
    Hun wederopbouwbudgetten vallen als beledigende fooien in het niet bij hun budgetten voor de militaire kant van hun (internationaal rechtelijk gezien) illegale ‘vredesoperaties’ terwijl ze daar ook nog eens goed aan verdienen!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.