De laatste cijfers uit het verkiezingsfront…

IndianaOver een paar weken vinden er hier de voorverkiezingen plaats waarbij Hillary Clinton tot voor kort een grote voorsprong had. De twee andere grote staten zijn Indiana en North Carolina, waarbij Barack Obama vooral in die laatste goed scoort. Hier een overzicht van de allerlaatste peilingen.

In Pennsylvania kruipt Obama de laatste weken alsmaar dichterbij zijn rivale. Momenteel kan hij op 42% van de stemmen rekenen, dit tegenover 48% voor Hillary Clinton. De enorme overwinning die ze nodig zou hebben om zich weer terug in de Democratische race te vechten, lijkt dus uit te blijven.

De staat Indiana lijkt haar zo'n overwinning wel te gunnen, hier kan de voormalige First Lady rekenen op 53% van alle stemmen, Obama blijft hier hangen op 44%.

Op dezelfde dag zijn er in North Carlolina voorverkiezingen, hier is het – geheel in stijl – juist weer Obama die een grote voorsprong in de polls heeft. Zo'n 49% van de Democratische kiezers zegt op hem te gaan stemmen, slechts 33% zegt dit over Hillary.

Mochten deze cijfers werkelijkheid worden, en zo ver is het nog lang niet, dan zijn we dus opnieuw geen meter opgeschoten. Ik denk dat het enige scenario waarin we duidelijkheid kunnen krijgen, zal komen wanneer Obama Pennsylvania weet te winnen.

De druk op Hillary, om uit de race te stappen, wordt dan zo groot dat haar positie onhoudbaar zal worden. Maar nogmaals, die kans is niet erg groot.

Lees ook:Obama’s voorsprong verdampt voor D-Day
Lees ook:North Carolina en Indiana geven de doorslag
Lees ook:Omstreden kieswet van Indiana “legaal”
Lees ook:Valt op 6 mei eindelijk het doek voor Clinton?
Lees ook:Clinton wint Pennsylvania, en de race gaat door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.