Obama’s voorsprong verdampt voor D-Day

Hillary ClintonEn voor deze keer is D-Day aanstaande dinsdag, want dan gaan de Democratische kiezers in North Carolina en Indiana naar de stembus. Als we de polls moeten geloven, en dat doen we, is de voorsprong van Barack Obama geslonken. In Indiana staat Hillary Clinton nu voor, en zelfs in North Carolina is het spannend.

Vorige week leek het er nog op alsof Obama in beide staten de winst binnen zou halen, in dat geval zou hij de Democratische nominatie vrijwel zeker binnen hebben.

Maar zover is het – voorlopig – dus nog niet. In Indiana, waar het er al lange tijd om zou spannen, heeft Hillary inmiddels een voorsprong. Zelfs in North Carolina, waar Obama tot voor kort mijlenver voor stond, kruipt ze nu dichterbij.

Indiana for ClintonIn de staat Indiana kan Clinton nu rekenen op ongeveer 48% van de stemmen, Obama staat op zo'n 43%. Nadat Clinton de staat wekenlang in haar zak had, was Obama haar vorige week voorbijgestreefd in de peilingen. De voormalige First Lady heeft de leiding inmiddels dus weer overgenomen, maar voor hoe lang?

North Carolina is met z'n grote Afro Amerikaanse bevolking al tijden op handen van Obama, maar ook dat lijkt nu minder te worden. De laatste polls geven aan dat hij op 48% zou uitkomen, Clinton zou op 41% uitkomen. Ter vergelijking: twee weken terug stond Obama nog op 51%, tegenover slechts 36% voor Clinton.

Mochten deze cijfers werkelijkheid worden, dan is de Democratische race ver van over. Hillary zou Indiana dan winnen, en in NC zo hoog scoren dat het op een overwinning lijkt. Er zal dan – net als bij de vorige staten – geen echte winnaar uit de bus komen. Nou ja, alleen John McCain dan. Die kan in alle rust verder campagne voeren.

Lees ook:Valt op 6 mei eindelijk het doek voor Clinton?
Lees ook:North Carolina en Indiana geven de doorslag
Lees ook:De laatste cijfers uit het verkiezingsfront…
Lees ook:Obama vergroot z’n voorsprong in kiesmannen
Lees ook:Omstreden kieswet van Indiana “legaal”

2 reacties op “Obama’s voorsprong verdampt voor D-Day

  1. Jorik

    Leeft Bill Clinton eigenlijk nog? Daar horen we de laatste weken toch vrij weinig van ;)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Chris van Hattem

    Jorik,

    hij had, gelukkig, belooft aan Hillary wat meer op de achtergrond te blijven.

    Wat mensen schijnen te vergeten is, dat een heel groot gedeelte van de AfricanAmericans vrouw is. Ik weet toevallig dat een heel groot deel van de AA’s niet blij is met dat ‘Wrightgate’ en hoe O. daarmee omgaat.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.