Obama staat een zware maand te wachten

De maand september is vandaag begonnen. De donkere najaarswolken trekken zich niet alleen samen boven Nederland, maar ook boven de VS. Boven Washington, welteverstaan. President Obama wacht een zéér zware maand.

Deze week keert de ‘First Family’ terug van hun vakantie in de staat Massachusetts. Deze onderbrak de president trouwens twee keer; voor de herbenoeming van FED-voorzitter Ben Bernanke en de begrafenis van senator Ted Kennedy.

Maar nu begint het echte werk. De president wordt in Washington geconfronteerd met politici die in de maand augustus zijn belaagd door boze kiezers. Tijdens het reces hielden ze stuk voor stuk ‘townhall meetings’ over de Democratische hervormingsplannen voor de gezondheidszorg. Veel conservatieve kiezers waren woedend en lieten dat merken ook.

De beelden van deze rumoerige bijeenkomsten, en de bijbehorende geruchten over zogenaamde ‘death panels‘, hebben ervoor gezorgd dat steeds meer kiezers sceptisch tegenover de Democratische plannen zijn komen te staan. Uit een recente peiling bleek zelfs dat de steun langzaam maar zeker afneemt.

Alle verschillende comités in het congres zullen deze maand samenkomen om één hervormingsplan te presenteren. De kans dat deze in datzelfde congres een meerderheid haalt, iets dat historisch zou zijn, is dus een stuk kleiner geworden. Om de Republikeinen te omzeilen hebben de Democraten 60 van de 100 senaatsstemmen nodig. Momenteel hebben ze er 59.

Dit komt door de dood van senator Edward “Ted” Kennedy, nota bene één van de meest invloedrijke voorvechters van de Democratische hervormingsplannen. Men is dan ook al druk bezig om zo snel mogelijk verkiezingen te houden voor zijn senaatszetel. Maar dit kan maanden duren.

Kortom, het zit president Obama niet mee. De grote vraag is: welke kant gaat de weegschaal op? Mislukken zijn plannen, net zoals die van president Clinton in ’93? Of schrijft de president opnieuw geschiedenis door vrijwel alle Amerikanen verzekerd te krijgen? Deze maand weten we ongetwijfeld meer.

Lees ook:‘Geen Kennedy’s meer voor Massachusetts’
Lees ook:Kennedy’s memoires: ongetwijfeld een succes
Lees ook:Kennedy-familie verdeeld over steun
Lees ook:President Obama probeert het nog één keer
Lees ook:John McCain houdt het wél netjes

Eén reactie op “Obama staat een zware maand te wachten

  1. Ron

    Heb Amerikaanse gezondheidsstelsel kent problemen, maar een ‘publieke optie’ zoals Obama dat wil is niet de oplossing. De overheid moet zich hier zo ver mogelijk vandaan houden. Kijk maar naar Nederland: één grote puinhoop.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.