“Joe de relschopper” is voer voor tv-shows

Amerika’s Late Night talkshows kunnen maar geen genoeg krijgen van Joe Wilson. De Republikein die president Obama tijdens diens speech een leugenaar noemde is momenteel dé pispaal in de Amerikaanse media.

Wat heet, de politicus heeft inmiddels de bijnaam “Joe de relschopper”. Toen president Obama afgelopen woensdag het congres toesprak schreeuwde Wilson “u liegt” naar de president. Vrijwel alle politici en commentatoren noemden de uitbarsting schandalig.

Toch geeft het de Republikeinse gevoelens richting president Obama goed weer. Nog nooit eerder liet een politicus, in dit geval een lid van het Huis van Afgevaardigden, zich zo uit richting een president.

Hoewel Wilson een uur later – onder druk van Republikeinse leiders – zijn excuses maakte wordt er in de Amerikaanse media nog steeds druk gesproken over de politicus. Veel media hebben aparte nieuwsrubrieken met het laatste nieuws rondom Joe The Heckler (Joe de relschopper).

Volgens veel politieke commentatoren heeft Wilson zich populair gemaakt onder conservatieve kiezers, maar tegelijkertijd de Republikeinse partij voor schut gezet. “Dit beeld komt niet goed over. Een stel bejaarde blanke mannen die de Afro Amerikaanse president voor van alles en nog wat uitmaken”, schreef een columnist van Politico.

Ondertussen is Wilson hét pispaaltje van de Amerikaanse Late Night talkshows. “Acht jaar lang geloofde hij alles wat president Bush zei. En nu noemt hij president Obama na een paar maanden al een leugenaar?”, zei Connor O’Brien, presentator van de Today Show. David Letterman hielp Wilson een handje, hij bedacht de Top Ten Excuses van de politicus:

In het praatprogramma The View besproken de tafeldames, inclusief Meghan McCain, de dochter van senator John McCain, het incident ook. Iedereen veroordeelde Wilsons’ actie:

Update: inmiddels is ook bekend geworden dat Wilson enorme donaties binnenhaalt van conservatieve kiezers. Die komen goed van pas, gezien de Republikein in 2010 herkozen wil worden.

Lees ook:Wie zei wat op zondag, 14 september
Lees ook:Excuses van “relschopper” richting Obama
Lees ook:Donaties stromen binnen voor Wilson
Lees ook:Kritiek op Schwarzenegger na scheldpartij
Lees ook:President Obama reageert op “relschopper”

0 reacties op ““Joe de relschopper” is voer voor tv-shows

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.