Debat om hervormingsvoorstel barst los

Deze week begint de Senaat een uitvoerig debat over het hervormingen van de gezondheidszorg. Voor president Obama is het erop of eronder nu zijn belangrijkste binnenlandse project in de handen van honderd senatoren ligt.

En daar zal hij niet blij mee zijn. Om de hervormingen goed te keuren moeten namelijk zestig senatoren de voorstellen steunen, iets dat flink wat gelobby en compromissen zal vergen.

Dat de 38 Republikeinen sowieso tegen stemmen lijkt vrijwel zeker. Dit betekent dat de Democraten al hun 58 senatoren, plus 2 onafhankelijke, op één lijn moeten krijgen.

Het grootste struikelblok hierbij lijkt de zogenaamde public option. Deze publieke verzekeringsoptie, door de overheid geregeld, moet arme Amerikanen aan een verzekering helpen. Veel progressieve Democraten steunen dit idee, maar conservatievere partijgenoten dreigen een voorstel met deze optie te blokkeren.

Plus: mochten de senatoren al overeenstemming bereiken, dan gaat het voorstel terug naar het Huis van Afgevaardigden. Die keurde deze maand al een eigen wetsontwerp goed. De twee wetsvoorstellen moeten dan samengesmolten worden tot één voorstel, waar zowel het Huis als de Senaat wéér over moet stemmen.

De komende maand zal uitwijzen welke kant dit opgaat. Als het aan president Obama ligt heeft hij een nieuw – en historisch – wetsvoorstel getekend voor de kerst. Maar de kans dat deze deadline gehaald wordt is klein.

———

Nieuw: Amerika.blog.nl op Twitter! Krijg dagelijks de belangrijkste berichten van deze blog via je Twitter-account. Ga naar twitter.com/raymondmens en meld je aan.

Lees ook:De zorg is door het Huis; wat nu?
Lees ook:Hervormingen gezondheidszorg lopen eerste deuk op
Lees ook:“Een belangrijke stap voorwaarts”
Lees ook:President Obama schrapt trip naar Azië
Lees ook:Huis stemt in met hervormingen gezondheidszorg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.