‘Belastingen allerrijksten toch verlengd’

Volgens de laatste berichten zal president Obama – geheel tegen zijn zin in – instemmen met belastingverlagingen voor de allerrijksten. In ruil hiervoor krijgt hij een verlenging van werkloosheidsuitkeringen voor twee miljoen Amerikanen.

Het is echt waar: de Republikeinen willen de belastingen voor de hoogste inkomens verlagen, en zijn tegelijkertijd tegen het verlengen van deze uitkeringen.

De mogelijke deal is van groot belang omdat de Bush Tax Cuts, ingesteld in 2001, op 1 januari 2011 verlopen. Géén deal zou betekenen dat de belastingen voor alle Amerikanen omhoog gaan; dus ook voor de onder- en middenklasse.

President Obama wil de belastingverlagingen enkel voortzetten voor deze klassen. Gelijk heeft hij: de kortingen verlengen voor mensen met een inkomen van meer dan 250.000 kost 700 miljard dollar, geld dat de VS niet hebben. Bovendien is het maar de vraag of het verhogen van hun belastingen, met ongeveer 3%, hun uitgavenpatroon beïnvloedt.

Maar de Republikeinen houden voet bij stuk: iedereen heeft recht op een belastingverlaging. Onder grote druk zou de president hier dus mee akkoord gaan. De Republikeinen gaan naar verluid op hun beurt akkoord met het verlengen van werkloosheidsuitkeringen voor twee miljoen landgenoten.

Lees ook:Deal omtrent belastingen in zwaar weer
Lees ook:Eindelijk deal omtrent belastingen
Lees ook:Prominente Republikeinen verdeeld over deal
Lees ook:Belastingverlaging? Ik weet van niks…
Lees ook:Democratische partij in de clinch met president

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.