Steeds meer woede om Amerikaanse moordvliegtuigjes

De Predator, een van de onbemande Drones (bron: US Air Force)

Gisteren was het weer eens raak, in het grensgebergte tussen Pakistan en Afghanistan schoot een klein onbemand en voor mensen vliegtuigje een alles vernietigende raket af. Het slachtoffer was de tweede man van Al-Qaeda, die wel de “algemeen directeur” werd genoemd van de terreurorganisatie.

De Pakistanen zijn het al jaren zat, maar nu begint ook in de rest van de wereld steeds meer controverse te ontstaan over de Amerikaanse Drone campagne. Deze werd ook gestart onder president George W. Bush, en zijn opvolger heeft hem verhevigd.

Tegenstanders wijzen erop dat het “god spelen” in strijd is met alle mensenrechtenverdragen, er is immers geen enkele sprake van een eerlijk proces. De graagte waarmee president Obama (die persoonlijk toestemming moet geven voor iedere aanval) gegevens laat weglekken uit het Witte Huis wanneer er weer een aanval is uitgevoerd, lijkt aan te geven dat hij ook graag gezien wil worden als compromisloos waar het de Amerikaanse veiligheid betreft. Traditioneel worden de Democraten weggezet als slapjanussen op dat gebied.

Naast Pakistan en Afghanistan zijn de Drones (die vanuit Florida worden bestuurd) ook in Yemen actief. De Nederlandse regering heeft inmiddels de eerste Drones in bestelling.

Lees ook:Mogelijk extra troepen richting Afghanistan
Lees ook:Dodental militairen bereikt triest dieptepunt
Lees ook:Heldenverhalen uit het front
Lees ook:Onzekerheid over oorlog in Afghanistan neemt toe
Lees ook:Het Witte Huis gaat op de groene toer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.