Gedoe om belastingaangifte Romney houdt aan

Mitt Romney tankt tijdens een pauze zijn campagnebus bij (bron: Romney-campagne)

Ondanks onafgebroken gezeur erom weigert de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney zijn belastingaangiften over de afgelopen jaren vrij te geven. De Obama-campagne roept al enige tijd dat Romney dan wel iets te verbergen zal hebben als hij blijft volharden in zijn weigering, en de afgelopen dagen hebben ook steeds meer prominente Republikeinen Romney opgeroepen zijn belastingaangiften openbaar te maken om de Democraten zo een wapen uit handen te slaan.

Romney zelf zegt dat het voortdurend roepen om iets irrelevants als belastingsaangiften de aandacht moet afleiden van de bende die president Obama van de economie heeft gemaakt. Tegen zijn Republikeinse bondgenoten zegt hij dat als het vrijgeven van zijn belastinggegevens de discussie weer naar de inhoud zou brengen, hij dit graag zou doen, maar dat hij hier niets van gelooft. Hier heeft hij natuurlijk een punt, ook wanneer hij morgen van de afgelopen 20 jaar zijn belastinggegevens zou publiceren zouden de democraten zich afvragen wat er dan te verbergen is in jaar 21. Door zijn grote rijkdom zal dit een zwak punt blijven, waar de Democraten op zullen blijven schieten.

Aan de andere kant, door te volharden in zijn weigering toont Romney zich kwetsbaar. Het waar rook is, is vuur-beginsel dient zich al snel aan.

Eerder dit jaar, toen Romney nog in de voorverkiezingen streed, publiceerde hij onder druk al wel zijn aangiften over 2010 en 2011, daaruit bleek dat hij over de $42 miljoen die hij in die periode verdiende (dit terwijl hij geen baan had, het betrof voornamelijk winst op zijn vermogen en enkele lezingen) een kleine 14% belasting afdroeg. Een percentage dat, hoewel volstrekt binnen de wet, toch enige ergernis bij de laagbetaalde en hoog belaste Amerikaanse arbeider zal oproepen.

Het ligt voor de hand te veronderstellen dat Romney’s belastingpercentage over de jaren voor 2010 nog lager dan 14% ligt, mogelijk door allerlei (legale maar voor een presidentskandidaat moreel bedenkelijke) constructies met vennootschappen in belastingparadijzen als Bermuda en Zwitserland. Het plausibele verweer van Romney, dat de het Amerikaanse volk toch ook geen oen als president wil, die vrijwillig meer belasting betaalt dan hij verplicht is te betalen, gaat dan ook niet meer op. Ook kunnen de aangiften andere kwetsbaarheden, zoals grote donaties aan de Mormoonse kerk, aan het licht brengen.

Of Romney kan blijven bij zijn weigering, of door de eigen dynamiek die de aantijgingen mogelijk krijgen toch overstag moet gaan, zal de toekomst uitwijzen.

Lees ook:Romney bindt strijd aan met homohuwelijk
Lees ook:PeilingProfiel: Mitt Romney
Lees ook:Romney schiet uit zijn slof
Lees ook:Amerikaanse media: Romney kiest Ryan als vice-president
Lees ook:Anti-abortusorganisaties hopen op Romney

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.