PeilingProfiel: Mitt Romney

Mitt RomneyIn deze vierde editie van de PeilingProfielen is het de beurt aan Mitt Romney. Deze rijkste presidentskandidaat doet het in de landelijke peilingen niet erg goed, toch staat hij in een aantal staten ruim aan kop. Het scheelt natuurlijk ook als je voor veel dollards flink wat reclamespotjes uit kan laten zenden.

Romney, de voormalige gouverneur van Massachusetts, is een bijzondere presidentskandidaat. De Republikein is een 'selfmade man' en vergaarde zijn honderden miljoenen door leiding geven aan grote imperiums. In 2002 redde hij de Olympische Spelen van Salt Lake City nog van de ondergang, aan leidinggevende capaciteiten zeker geen gebrek bij deze Mormoon. Mormoon? Jazeker, Romney is een streng gelovige. Maar zoals hij zelf vaak zegt: "Ik ben presidentskandidaat en ik ben een Mormoon, ik ben geen Mormoonse kandidaat."

In de landelijke peilingen staat Romney momenteel op 13% van de stemmen. Hiermee moet hij Rudy Giuliani (25%) en Fred Thompson (20%) voor zich laten gaan. Alleen John McCain (11%) is hij voorbijgestreefd.

Toch zegt dit niet zoveel. Het nominatieproces vind immers staat voor staat plaats. Romney weet dat als geen ander, hij bombardeert de bevolking van staten als Iowa en New Hampshire dan ook met reclamespotjes. En niet zonder succes. In Iowa staat hij maar liefst op 36% van de stemmen, Giuliani (14%) en Thompson (13%) komen niet eens bij hem in de buurt. Ook in New Hampshire staat hij met 31% ruim aan kop, Giuliani (20%) en McCain (13%) blijven opnieuw achter.

Een goede strategie, want met dit soort overwinningen speelt hij zichzelf uitstekend in de picture. Het momentum van deze verkiezingen kan hij wellicht doorslepen naar staten als South Carolina en Florida, waar hij momenteel net boven de 10% uitkomt.

Toch moet de voormalige gouverneur nog wel wat aan zijn landelijke imago doen, want bij een uiteindelijke tweestrijd wordt de hij vooralsnog ondergesneeuwd door zijn mogelijke Democratische tegenstanders. In een race met Hillary Clinton zou de voormalige First Lady winnen met 48% van de stemmen, Romney zou blijven steken op 38%. Ook tegen Barack Obama gaat het niet veel beter, de Democraat zou 50% van de stemmen behalen tegen slechts 37% voor Romney. Tegen John Edwards zou er eenzelfde uitslag volgen.

Maar goed, Romney zal ongetwijfeld denken: alles op z'n tijd. Voordat hij de landelijke kiezers moet overtuigen moet hij eerst iedere staat stuk voor stuk langs. En dat is precies wat hij nu doet. Zodra Iowa en New Hampshire in grote getale voor hem kiezen is hij ineens de Republikeinse koploper. Als hij dit vol weet te houden komen daarna de landelijke kiezers vanzelf wel aan bod. 

Lees ook:PeilingProfiel: Rudy Giuliani
Lees ook:PeilingProfiel: Fred Thompson
Lees ook:Hoe staan de Republikeinen ervoor?
Lees ook:Giuliani voelt de competitie naderen
Lees ook:Kiezers in Iowa gaan hun eigen gang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.