Democraten verdelen opnieuw de prijzen

Hierdoor gaat de "neverending election" dus gewoon nog even door.  Barack Obama werd de grote winnaar in North Carolina, in de staat Indiana wist Hillary Clinton nipt te winnen.

 

 

 

 

 

 

Clinton zei dat "Indiana de tie-breaker" was, en aangezien zij die gewonnen had was ze de winnaar van de avond. Obama dacht daar – logischerwijs – wat anders over.

Gelukkig voor Obama wist hij in North Carolina te winnen met ruime cijfers, anders had het als een nederlaag kunnen voelen. De Senator uit Illinois kreeg 56% van de stemmen, tegenover 42% voor Hillary.

In Indiana kreeg de voormalige First Lady 51% van de stemmen, ze werd echter op de voet gevolgd door Obama (49%). Het feit dat ze nipt won kan ze niet anders dan als teleurstellend ervaren.

"Dankzij jullie is het full speed richting het Witte Huis", waardoor ze opnieuw duidelijk laat merken niet te denken aan een terugtrekking. De race gaat dus nog wel even door. Obama feliciteerde haar, maar zei direct "de grote prijs" – North Carolina – zelf in zijn zak gestoken te hebben.

De beide Democraten wisten opniew hun eigen kiezersgroepen naar zich toe te trekken. De blanke kiezers, hoe vreselijk die term ook is, kozen in grote mate voor Clinton (60%). Dat is echter niks met de zwarte kiezers, die kozen massaal (92%) voor Obama.

In totaal mag Obama 89 gedelegeerden op zijn lijstje bijschrijven, waardoor hij uitkomst op 1.834 punten. Clinton 85 bij, haar totale puntenaantal is hierdoor 1.688.

Hoewel ze opnieuw weigert zich terug te trekken, zijn haar kansen – voor zover die er al waren – opnieuw kleiner geworden. Wanneer gooit ze de handdoek in de ring? Voor de Democraten is er te hopen dat dit snel gebeurt.

Duidelijk is naar mijn mening wel dat er maar een winnaar is: Obama. De Clintons denken daar heel anders over, vandaar dat er vannacht twee overwinningsspeeches waren…

Lees ook:Omstreden kieswet van Indiana “legaal”
Lees ook:Obama’s voorsprong verdampt voor D-Day
Lees ook:North Carolina en Indiana geven de doorslag
Lees ook:De laatste cijfers uit het verkiezingsfront…
Lees ook:McCain (274) nu op meer kiesmannen dan Obama (264)

7 reacties op “Democraten verdelen opnieuw de prijzen

  1. Saskia

    Hillary moet doorgaan! Met Obama verliezen ze gegarandeerd van McCain!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Derek

    Wat een onzin, veel Republikeinen zullen zelfs overstappen naar de Democraten als hij de nominatie heeft!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Daryl

    Saskia jou mening is gebaseerd op onwetenheid.
    McCain heeft heel veel domme dingen gezegd en als Obama met clinton zou samenwerken maken ze McCain sowieso kapot.
    Obama kan hem alleen zelfs aan want wie in Amerika wil nou Bush 3 ?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Chris van Hattem

    Congrats O.!! Zowel de Nederlandse en verscheidene Amerikaanse zenders zijn ‘t erover eens dat Obama de overwinning niet meer kan ontgaan!

    Victory is O(urs)!!!

    Echter…Bush won ook toen Gore won….

      /   Beantwoorden  / 
  5. Chris van Hattem

    Trek je kogelvrije vest maar aan vriend, vele zien liever geen kleurling als Pres.
    Wil best z’n bodyguard zijn…maar ik houd ook van mijn leven.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Harold

    Ik ben het helemaal niet eens met Chris van Hattum. De zogenaamde onderdrukking van kleurlingen in Amerika is heel overdreven.
    Amerika is klaar om een zwarte president te hebben, maar Amerika is niet klaar voor Barack Obama. Leuke vent, goeie spreker, goeie glimlach, vol met het woord dingen te veranderen, maar leeg om te zeggen hoe het te doen.
    Sommige vrienden van Obama, als die dominee, de linkse professor, de financier hangen als een baksteen om zijn nek, niet omdat voters denken dat hij hetzelfde is, ver van dat, maar dat hij die mensen in het begin ging verdedigen en later toen het echt bleek nodig te zijn ging kritiseren, is een bewijs dat hij te jong en te onervaren is voor de positie of president.
    Kleurlingen onderdrukking is een goedkoop woord en te denken dat te kunnen gebruiken om voters te winnen zou tegen hem werken. Hij is smarter dan dat. Aan de andere kant zeggen dat de verschillende preken van zijn dominee, waar hij zich eindelijk van verwijderd heeft, een vorm of onderdrukking is, zou ook tegen hem werken.
    He’s between a rock and a hard place. Aan een kant, kan ik voor hem voelen,maar aan de andere kant, ik geef geen klap over zijn arrogante manier sommige dingen te doen.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Chris van Hattem

    Wright en anderen gedragen zich als parasieten die een graantje willen meepikken van het succes van Obama. Daar kijkt hij, slim, doorheen en neemt zelfs afstand van deze mensen. Hij is a man on a mission.
    Dat er nog een hele hoop rascisme word doodgezwegen in de States wil niet zeggen dat ‘t niet bestaat.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.