Wat is Sarah Palin van plan?

Republikeinen door heel de VS zijn “stomverbaasd”, “lamgeslagen” en soms zelfs “teleurgesteld” na de beslissing van Sarah Palin om te stoppen als gouverneur van Alaska.

Vorige week verbaasde de Republikeinse, bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar nog de “running mate” van John McCain, vriend en vijand met haar beslissing om haar functie per direct neer te leggen.

Iedereen vraagt zich nu af: waarom? Heeft ze genoeg van de politiek? Of gaat ze juist voor het presidentschap? Deze mogelijke verklaringen zijn twee uitersten, wat opnieuw aangeeft dat niemand enig idee heeft wat de gouverneur van plan is.

Critici noemen haar beslissing “politieke zelfmoord”, en “het domste dat Palin kon doen”. Gezien veel Amerikanen haar tijdens de vorige verkiezingen te onervaren vonden was haar baan als gouverneur cruciaal om dit beeld te veranderen. Nu ze stopt krijgt ze er in ieder geval geen politieke ervaring bij.

Maar supporters van Palin zijn juist enthousiast. Volgens hen heeft ze nu alle tijd om zich te richten op haar gooi naar het Witte Huis. Nu ze geen gouverneur meer is kan ze straks ongestoord de VS doorreizen om campagne te voeren.

Bovendien zijn er in 2010 tussentijdse congresverkiezingen, ze heeft dan alle tijd om haar Republikeinse collega’s te helpen met het inzamelen van geld.

Toeval of niet: dit najaar verschijnt het eerste boek van Palin. Haar beslissing zorgt ervoor dat ze dan heel de VS kan afreizen om haar werk te promoten.

Als reden voor haar opstappen noemde Palin de “gigantische juridische kosten” waar de staat van Alaska mee geconfronteerd werd. Veel politici in Alaska, zowel Democraten als Republikeinen, beschuldigden haar en haar familie ervan het niet zo nauw te nemen met de regeltjes. Het afhouden van deze beschuldigingen kostte de belastingbetalers honderdduizenden dollars in juridische kosten. “Zonde van het geld”, aldus Palin.

In een interview met CNN zei Palin dat ze zich “niet kan voorstellen” dat haar politieke carrière nu ten einde is. Een gooi naar het Witte Huis sluit ze dan ook niet uit. “Alles opties liggen op tafel, zoals altijd”, aldus de voormalige vice-presidentskandidate.

 

Wel is opnieuw duidelijk geworden dat Palin iedereen opnieuw heeft weten te verbazen. Want of de beslissing nou verstandig is of niet, vriend en vijand zijn het erover eens dat ze geen idee hebben waarom ze het heeft gedaan. En belangrijker; wat haar volgende stap zal zijn.

Haar beslissing houdt de gemoederen in de VS in ieder geval flink bezig. Want een ding is zeker; Palin zorgt altijd voor genoeg gesprekstof.

Volgens de laatste peilingen is Sara Palin nu koploper wanneer het gaat om mogelijke Republikeinse presidentskandidaten in 2012. Maar dit soort peilingen zeggen twee jaar voor de voorverkiezingen nog helemaal niets.

Lees ook:‘Palin doet geen gooi naar presidentschap’
Lees ook:Oprah nodigt Sarah – eindelijk – uit
Lees ook:Sarah Palin is een blijvertje
Lees ook:Palin blijft op de vlakte over 2012
Lees ook:Peiling: Palin niet klaar voor presidentschap

Eén reactie op “Wat is Sarah Palin van plan?

  1. Aronia55

    “frivolous ethic charges”? Sarah Palin is de hoofd reden dat ik Amerikaanse kiezers zo storend vind (als half-Amerikaan). Als je je door haar laat inpakken dan verdien je dat stemrecht niet eens.

    Maar goed, mensen stemmen hier ook rita verdonk. Domme mensen heb je overal.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.