Mogelijk veto voor ‘miljonairsbelasting’

Hoewel hij het niet expliciet wilde zeggen overweegt president Obama een verlenging van de Bush Tax Cuts voor Amerika’s allerrijksten met een veto te voorkomen. Volgens de president is zo’n belastingverlaging “onnodig” en is er “geen geld voor”.

In plaats daarvan wil hij de belastingkortingen verlengen voor de onder- en middenklasse, terwijl de hoogste inkomens iets meer moeten betalen.

Robert Gibbs, woordvoerder van het Witte Huis, legde gisteren uit waarom. “Om de economie te stimuleren geef je geen belastingkorting aan miljonairs”, aldus Gibbs. “Een multimiljonair zal het kopen van een nieuwe tv niet uitstellen wanneer hij in plaats van 1,1 miljoen dollar slechts één miljoen per jaar verdient.”

In een interview met Good Morning America herhaalde president Obama deze logische redenatie. Bovendien herhaalde de president dat er geen geld is voor dergelijke belastingkortingen. De Bush Tax Cuts leggen immers een gigantische druk op het begrotingstekort, groter nog dan de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Bekijk hier het interview:

President Bush stelde de belastingverlagingen in 2001 in, met de belofte dat het na tien jaar zou aflopen. Gebeurde dit niet, dan zou er een te grote druk op de staatskas komen te staan. De Republikeinen menen echter dat het afschaffen van deze tax cuts onverstandig is tijdens de huidige barre economische tijden.

Lees ook:Hypocrisie bij Republikeinen viert hoogtij
Lees ook:Peiling: belastingverlaging allerrijksten afschaffen
Lees ook:Hoogste inkomens moeten inleveren
Lees ook:Eindelijk deal omtrent belastingen
Lees ook:Democratische partij in de clinch met president

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.