Spanning loopt op voor presidentsdebatten

De campagne mag zich opnieuw opmaken voor een hoogtepunt; de debatten. Meerdere hoogtepunten dus. Aanstaande vrijdag zullen McCain en Obama elkaar voor het eerst rechtstreeks treffen, daarna volgen de VP's Biden en Palin.

Podium van een presidentsdebatEn over die debatten komen nu ook veel details naar buiten.

Zo hebben de campagnes van Obama en McCain besloten om een "relaxed format" te zullen hanteren. De beide kandidaten mogen elkaar vragen stellen en zijn bijvoorbeeld niet zo strikt aan hun tijd gebonden. Dit kan voor leuke televisie zorgen.

Bij het vice-presidentsdebat tussen Sarah Palin en Joe Biden is juist wel voor een strak format gekozen. Dit omdat 't campagneteam van McCain bang was dat Palin anders makkelijk door Biden, een ervaren debater, kon worden weggezet. Er is zal hier dus sprake zijn van erg korte vragen en korte antwoorden.

Er was, in tegenstelling tot 2004, weinig gezeur over de kandidaten in beeld moeten worden gebracht.

Overigens gaan de eerste twee debatten tussen Obama en McCain, volgens journalisten op verzoek van Obama's campagneteam, geheel en al over Amerika's buitenlandbeleid.

Trouwens, om alvast in de stemming te komen, een aantal debatten uit het verleden. Allereerst een leuke, levendige confrontatie tussen Bill Clinton, George Bush sr. en Ross Perot uit 1992;

Dit format zal veel lijken op die tussen McCain en Obama, vrij losjes en vooral veel dialogen tussen de beide kandidaten zelf.

In 2004 vond er tussen president Bush en John Kerry een "townhall meeting" plaats. In zo'n format beantwoorden de kandidaten vragen van aanwezige kiezers;

Dit format werd voor het eerst toegepast in 1992, en daarna vrijwel ieder verkiezingsjaar opnieuw gebruikt voor minimaal een debat. 

Dit gebeurde ook in 2000, toen nam Al Gore het op tegen de – toen nog – gouverneur Bush;

Duidelijk is in ieder geval dat er hoge kijkcijfers worden verwacht. De beide "acceptance speeches" op de partijconventies zorgden ook al voor recordcijfers.

Lees ook:Obama en McCain weigeren eerste confrontatie
Lees ook:Amerika maakt zich op voor tweede presidentsdebat
Lees ook:Biden en Palin bereiden zich voor op confrontatie
Lees ook:Palin neemt loopje met critici in confrontatie met Biden
Lees ook:Republikeinen maken zich alsmaar meer zorgen om Palin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.